Oпштина Чајниче (Република Српска) се налази недалеко од тромеђе Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, на 43° 33’ сјеверне географске ширине и 19° 04’ источне географске дужине, на граничној линији са Црном Гором.

    Оваj дио Републике Српске се назива горње Подриње, као што само име каже, по горњем току ријеке Дрине. Ово подручје у ранија времена називало се још Стара Херцеговина (Горња Босна и Висока Босна). Територија општине се граничи са општинама Рудо, Фоча, Горажде, Ново Горажде, Пљевља и Прибој.    

         Административно сједиште општине Чајниче смјештено је на 806 метара надморске висине. Чајниче је смјештено у котлини између Чивчи Брда (1324 m), Цицеља (1281 m) и Оруфица (1310 м). Општина је интегрисана око долине ријеке Jањинe, десне притоке Дрине, и сјеверне подгорине планине Ковач и западне подгорине комплекса планине Вучевица. Конфигурација терена општине је врло изражена са скоро 90 % укупне површине неравног рељефа.

Čajniče-naselja            Земљишта у региону гдје се општина налази међусобно се разликују, а најзаступљенија су млађа земљишта и средње развијена земљишта. Млађа земљишта су углавном плитка, сува и релативно обезбјеђена са храњивима. Средње развијена земљишта су средње дубока до дубока, релативно сува и углавном сиромашна са храњивима.

               На подручју општине Чајниче, заступљене су субпланинска и планинска клима. Зиме на подручју Чајнича су у просјеку нешто хладније од зима у умјереноконтиненталној клими Горњег Подриња, а уз то и дуже трају, што зависи од локалитета и од надморске висине. Љетне температуре су редовно ниже, него што је то случај у другој климатској зони. Влажност ваздуха у Чајничу је велика и у топлијем дијелу године. У љетњем периоду, релативна влажност је нешто мања него зими, тако да колебање није велико. Чајниче се може похвалити и са тим што је ведрије од предјела у долини Дрине (што се може објаснити само мањом честином магле, као и због тога што се она налази непосредно иза високе планинске баријере). Са порастом надморске висине, веће су и количине падавина, док су краткотрајни љетни пљускови предодредјени овом поднебљу. Ово подручје у цјелини није вјетровито, јер доминирају тишине, па се ови предјели и не одликују јаким вјетровима.

      Подручје општине Чајниче веома је богато разгранатом мрежом водених токова. Долинама између брда и планина теку бројни планински потоци. Сви водотоци припадају сливу ријеке Јањине, Радојне и Сућеске, које се уливају у Дрину и Лим.

           Основни водоток везан за град је рјечица Врело која извире на изворишту «Цицељ» на 826 м надморске висине. Врело се налази у висини саме вароши и има стрмо корито, којим вода врло великом брзином тече кроз град на дужини од 500 m и улива се у Јањину.

      Бројни су и јаки извори термалне воде, На локалитету Луке и Батово, налазе се извори са љековитом водом киселог укуса које садрже највише жељеза. За време Аустро-угарске су вршена истраживања, којима је утврђено да је вода са изворишта најбољег квалитета на подручју тадашње Аустро-Угарске.