Општина Чајниче посједује све предуслове за развој туризма, јер располаже са атрактивним природним љепотама и еколошки чистом средином. Климатски услови са доста снијега су предуслов за развој зимског туризма.

 

   Посебан значај за Чајниче и развој вјерског туризма представља Чудотворна икона „Красница Чајничка“ која се налази у Храму Успења Пресвете Богородице, а која је  позната не само на овим просторима, већ и много шире и коју свакодневно посјећује велики број вјерника и знатижељника. Црквена општина располаже и са конаком од 60 лежаја, као и музејом са ризницом експоната.

     

 

     Шуме су богате са бројном и квалитетном дивљачи, што представља изванредне услове за развој ловног туризма. У ту сврху изграђен је и Ловачки дом на Тројану, који располаже са петнаестак лежаја, те неколико ловачких колиба, којима газдује ШГ „Вучевица“ Чајниче.

            Чајниче располаже са два хотела. Хотел „Орјент“ са 22 собе и хотел „Чајниче“ са капацитетом од 40 соба. Тренутно ниједан није у функцији, међутим Хотел "Оријент" је купљен од стране ЈПШ "Шуме РС", а хотел "Чајниче" је купљен од стране оштине Чајниче и оба су у фази обнове. Њиховим стављањен у функцију ријешиће се велики проблем са смјештајним капацитетима, на подручју општине.

Orijent

             Подручје општине Чајниче је изузетно богато разноврсним биљним и животињским свијетом. Посебно требамо нагласити природну ријеткост „дрво вилина буква“.  Нигдје, ни у једном Атласу флоре и фауне не постоје подаци о овом дрвету, о јединственим стаблима која нигдје више не расту. Налазе се у селу Батотићи,у општини Чајниче на приватном имању. По митским причама мjeштана, виле су некада водиле коло на њима. Приче из старина говоре да се из тих крошњи чула пјесма или видјела ватра. У моћ необично развијеног дрвећа, чије гране у периоду вегетације падају до земље, вјерују и Срби и Бошњаци. Једни се крсте и пољубе стабло, а други уче дове. Још од старих давнина се вјерује да ће онај ко вилиним буквама нанесе штету доживјети зло.