Web baner 300x250px

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Eвропска унија у БиХ, World Vision, UDAS

4. април – Дан свјесности о опасности од мина и помоћи жртвама мина

Босна и Херцеговина без мина за сигурнију будућност дјеце

БиХ се и даље суочава са озбиљним проблемом контаминације минама, јер мине и експлозивна средства заостала из рата представљају директну претњу сигурности и животима 545.000 грађана. Озбиљност проблема потврђује и податак да је од 1992. године око 8.386 људи страдало од мина у БиХ.

Дочекујемо 4. април, међународни Дан свјесности о опасности од мина и помоћи жртвама мина, са великим очекивањима да би ове године могли видјети обновљену преданост надлежних власти, који управљању противминским дјелатностима, у испуњавању преосталих обавеза из Конвенције о забрани противпјешадијских мина. Ово се односи на обавезе да се осигура подршка жртвама мина у рехабилитацији и интеграцији, као и чишћењу преосталих минираних територија што прије, али не касније од 2025. године. И заиста, вријеме је да се ове обавезе приведу крају!

Противпјешадијске мине изазивају патњу и страдања и представљају озбиљну препреку економском развоју. Такођер, спречавају повратак избјеглица и расељених лица, те успостављање нормалних друштвених токова и сигурног окружења.

Европска унија је снажно посвећена потпуној елиминацији противпјешадијских мина у Босни и Херцеговини и подржава права жртава мина и њихових породица на подршку и рехабилитацију. Од 1996. године, ЕУ је уложила 46 милиона еура у сектору деминирања у БиХ, чиме је потврдила своју посвећеност овом важном питању.

Невладина организација Wорлд Висион, у партнерству са Организацијом ампутираца „УДАС“, доприноси овом захтјевном циљу кроз пројекат „Интегрисана социо-економска подршка жртавама мина у БиХ“. Пројекат, којег финансира Европска унија, обезбјеђује социо-економско оснаживање и интеграцију жртава мина и њихових породица у 11 општина угрожених минама у БиХ. Око 50 преживјелих од мина ће имати могућност да побољшају вјештине у управљању малим бизнисом, након чега ће им бити набављена опрема и осигурана стручно техничка подршка у развоју њихових бизниса. Додатно, 170 чланова њихових породица, укључујући и 61 малољетно дијете, ће такође имати користи од пројекта.

Европска унија и Wорлд Висион су удружили снаге у подизању свјесности о правима и потребама жртава мина и дјеце жртава мина у БиХ. Дјеца жртве мина не би смјела бити занемарена. Број дјеце страдале од мина у БиХ се значајно смањио током посљедње деценије, међутим, многа дјеца настављају да живе у заједницама угроженим минама, гдје је њихова сигурност и право на безбрижно дјетињство и даље угрожено. Дјеца која су изгубила члана породице у минском инциденту или која живе у породици са одраслим преживјелим од мина, се такођер носе са значајним изазовима опоравка од губитка или недовољне подршке од стране носиоца домаћинства и соучавају се са сиромаштвом. Нека дјеца напуштају школу, јер морају да раде или да се брину о родитељима. Политички лидери и државне власти надлежне за противминско дјеловање се позивају да дају допринос да се изазови који се тичу утицаја мина у БиХ заврше што прије.

За више информација, молимо контактирајте: