Web baner 300x250px

 

ЛИНКОВИ

 

    

    predsjednikrs

    

    savez opština

    Preduzetnicki portal RS baner

    UIS-Logo

    .................................................

 

   

    logo200

    logo

    ДОМ 

    12274524 111225222577596 8814760548123933443 n - Copy  

    Pekara  

    trans

    vam

    943341 439502672813220 835808604 n

           Page1

  ..................................................

Чајниче је након одржаних локалних избора, добило првог човјека града. Стари - нови начелник је Горан Караџић, кандидат Српске Демократске Странке.

У интервју говори о приоритетима у раду општинске управе, а једна од основних биће, како каже, развој Чајнича.

Господине Караџићу прије свега честитке на освојеном новом мандату. С обзиром да сте сада стари-нови начелник, у првом представљању као начелник, какви су Ваши први утисци?

После реизбора начелника, захвалио бих се свим грађанима који су изашли на изборе у одговарајућем броју, на тај начин извршили своју грађанску дужност и исказали лојалност према општини и политици која се води овде. Захваљујем се такође, на повјерењу које су ми још једном указали изабравши ме за начелника општине Чајниче у другом мандату. Њихов избор је показатељ да су препознали све оно што смо урадили у периоду од 2012. - 2016. године и мени, као начелнику ове Општине, то је јако важно.

Goran-Karadzic

Вашим доласком на власт 2012. године дошло је до стабилизације општине?

Када сам постао први пут 2012. године постао начелник општине Чајниче тадашње стање које сам затекао је заиста било катастрофално. Буџет општине скоро у напријед потрошен, преко 1.200.000. марака је тада био у минусу али смо ми доласком на власт пронашли начин да уз крајње озбиљан рад претходне четири године опоравимо и створимо стабилан буџет ове општине.

Какви су Ваши планови и амбиције према развоју Чајнича и који су правци Вашег дјеловања?

У наредном периоду не одустајем од планова које сам рекао у програму за овај мандат и све послове које смо започели надамо се да ћемо и привести крају, а да би успјели у томе морамо намјенски вршити утрошак средстава. Правац нашег дјеловања јесте запослити младе људе и тако им не дозволити да оду из ове Општине, припомоћи привреду, те тако зауставити досадашњу миграцију становништва.

Помагаћемо села као и до сада, како не би постала старачка домаћинства и настојати да град има развијену привреду, тако ћемо имати и град, и село и привреду“.

Обавезе које нас следују измириваћемо редовно као и до сада, плате за све буџетске кориснике, стипендије за све студенте, као и волонтре који одрађују волонтерски - приправнички стаж. Могу рећи да сада на бироу не постоји ниједан академски грађанин који је завршио факултет, а да није одрадио или одрађује волонтерски - приправнички стаж.

Надлежности начелника су прилично ограничене, али ипак битне су иницијативе. Шта нам можете рећи по том питању?

Онолико колико начелник може да уради, трудиће се али општине као некада немају велике ингеренције и самосталност све те одређене ствари су подигнуте на ниво државе гдје је централизација утицала на спорији развој општине. Ми се надамо да ћемо преко институција, савеза општина и градова успјети да се одређене ингеренције врате у локалне заједнице како би дошло и до бржег развоја локалне заједице.

Циљ кабинета начелника јесте да се спријечи одлив становништва, да се повећа број запослених, да омладина остаје, а да би испунили све те циљеве морају да се створе услови у том домену које ми можемо да урадимо са локала.

Кроз наше пројекте које смо досада радили створићемо амбијент и услове за улагање капитала и људи са новцем са стране.

 У којем ће смијеру ићи планови развоја, постоје ли приоритети?

Ми се морамо окренути ономе што имамо. Имамо фабрику воде гдје би требало да заживи њен рад, такође располажемо са више руда на општини Чаниче које би требало коначно једном да почну са обрадом. С обзиром да имамо чисту и здраву воду тренутно се ради на изградњи неколинко Мини електрана који ће опет дати простора да се одређени капитал задржи у Чајничу, а да се људи запошљавају бар у фази изградње. Наиме, рудник камена еруптивца који се налази у МЗ Лукама, на подручју општине Чајниче, представља камен који би био основа за изградњу површинског дјела асфалта, који је такве структуре да се стварају грануле које не оштећују гуме, врло је риједак на нашим просторима и сада је у фази испитивања, изузетног је квалитета и надамо се да ће ући у процес. Општина смо која посједује изузетно квалитетне шуме, које се могу рационално искористити. Планови су да се шуме врате на располагање општинама, како би оне могле правилно распоређивати средства, а не да их неко безосјећајно троши и одвози одавде. Даље се мора забранити извоз трупаца преко границе, односно дрвних сортимената, које ми овде можемо прерадити, па затим извршити финализацију преко наших дрвопрерађивача. Оно што је специфично за наш град је и пољопривреда, гдје је у успону производња малине, којом се бави већи број становништва града. Да би осигурали наше малинаре направили смо и хладњачу капацитета 40 тона, а у наредном периоду наставићемо са новим пројектом а то је доградња хладњаче односно отварање прераде воћа, дубоко замрзавање, у коме ће моћи да се запосли неколико људи. Овим путем помоћи ћемо нашим произвођачима и пружити им сигурност испоруке својих производа.

 Којим путем доћи до запослења у општини Чајниче?

 Запошљавање смо планирали кроз привреду и стимулисање привредних капацитета да се врши финализација сировине коју имамо, затим преко рудних богастава и укупних потенцијала општине Чајниче, а то су вода и водни потенцијал, затим рудни потенцијал, шумски потенцијал, који би рецимо требали да буду основа за финализацију и производњу нових вриједности.

 Шта је са туризмом ове Општине? 

Наредна фаза нашег програма за који ћемо се залагати је за запошљавање људи и напредак Чајнича те јачање туристичког сектора и стварање услова за туризам.

Познато нам је да имамо три девастирана хотела која нису у нашој надлежности, и самиим тим ми нисмо у могућности да их обнављамо. Позвао сам и власнике хотела, како бих видио са њима да ли планирају урадити нешто по питању хотела, а ако они не буду ти који ће ријешити ово стање, хотеле ћемо понудити људима који ће моћи одрадити овај посао.

Ми смо се одлучили на један други замах, тренутно се прави Планинарски дом у селу Поникве који ће имати смјештајне капацитете. Такође, се праве излетишта у том дијелу, а и већ ове зиме имаћемо и отворен Ски-центар који се налази на Злодоу 8 километара удаљеном од Чајнича. Ми као локална заједница ћемо обезбједити смјештај, тако да би народ који долази у посјету нашем граду имао гдје да одсједне али и да после има и лијепу слику о нама и да нам поново дође.

Такође, ћемо радити и пројекат на некадашњој Ваздушној бањи која се налазила на Метаљци, на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, која спаја један народ са три стране свијета.

Ту планирамо развити једно туристичко одредиште, у виду спортско-рекреативног центра, на ком ће у зимском периоду бити отворено скијалиште, док ће у љетњем периоду имати гдје да се дође и да се одмори, а посебно ће одговарати онима који имају здравствене проблеме у дисању, те старији људи и тд.

Радићемо на пројектима прекограничне сарадње, а у самом граду Чајничу формираћемо и туристичку организацију као кровну организацију туризма овог подручја.

Шта је у плану када је јачање здравственог сектора у питању?

Што се тиче здравства у Чајничу, успјели смо да уредимо Дом здравља „Васо Пелагић“, реконструисан је цјелокупни објекат, гдје су направљене четири амбуланте породичне медицине. Самим тим створени су бољи услови грађанима за лијечење. Отворили смо још једну апотеку у граду, и народ сада има већу могућност куповине лијекова и свега потребног за лијечење.

У току је израда пројекта, за уређење већ постојеће амбуланте у МЗ Заборак. Општина издваја велики број средстава и преузима велике кораке за заштиту народа у Чајничу.

Када су млади у питању које активности сте преузели до сада и шта планирате даље?

Омладина је изузетан ресурс јачања општине, која ће у будућности покренути Чајниче.

Иако је наша општина неразвијена, она је једна од ријетких која стипендира све студенте са подручја општине Чајниче. Након завршеног школовања свако од њих има могућност да одради приправнички стаж у неким од предузећа или установа са подручја општине Чајниче.

 У нашем граду егзистира и КУД „Извор“ Чајниче, гдје је учлањено око 200 дјеце, ми располажемо са великим бројем талентованих спортиста, све је то наша омладина и ми као општина улажемо у њих.

До сада смо урадили неколико појеката који су битни за омладину, реконструисана је Основна школа у оквиру које је реновирана и фискултурна сала, такође направили смо и балон салу која ће омогућити спортистима и рекреативцима Чајнича да имају адекватне услове за тренирање.

Сви заједно учинићемо општину Чајниче мјестом сигурног и угодног живљења за све грађане и добронамјерне људе.

Ваш начелник !