Web baner 300x250px

 

ЛИНКОВИ

 

    

    predsjednikrs

    

    savez opština

    Preduzetnicki portal RS baner

    UIS-Logo

    .................................................

 

   

    logo200

    logo

    ДОМ 

    12274524 111225222577596 8814760548123933443 n - Copy  

    Pekara  

    trans

    vam

    943341 439502672813220 835808604 n

           Page1

  ..................................................

У Литургијском сабрању и празничној радости јуче је у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, прослављен празник Рођења Пресвете Богородице - Мала Госпојина. На Светој литургији начелствовао је протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, уз саслужење свештенства храма.

Рођење Пресвете Богородице, као и Рођење Господа Исуса Христа- Божић и Рођење Светог Јована Крститеља - Ивандан, су једина три рођендана које духовно, молитвено и литургијски обиљежава и прославља Православна црква.

 mg1

Код свих других светитеља празнује се успомена на њихово представљење, мученичку смрт и одлазак из овог привременог свијета  у вјечни и непролазни живот.

 Пресветој Богородици Малој Госпојини, посебно се сви радују, зато што је Она од Бога испрошена и изабрана. Она је родила Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа и Она постаје Богородица и рађа Богочовјека Христа. 

 mg2

Мала Госпојина или празник Рођења Прсвете Богородице вијековима се свечано прославља у Чајничу а о томе свједоче и историјске чињенице, документи и богослужбене књиге.

Ријечима благодарности на указаној љубави и пажњи према вјерном народу, о значају празника, вјерницима је бесједио протојереј Драгиша Симић.

Говорећи о историјату цркве и прославе Мале Госпојине у Чајничу, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић је рекао да се са посебном радошћу овај празник дочекује с краја 16. вијека, од 1594. године, када је у Чајниче донешена чудотворна икона Мајке Божије Чајничка Красница.

 mg3

„Из новије историје, многи још увијек памте, освећење обновљеног храма на Малу Госпојину 21. септембра 1959. године, када се у мало Чајниче сабрао народ са свих страна, гдје је освећење обновљеног храма обавио  Његова Светост Патријарх Српски Герман, што је тада у том добу била једна од највећих духовних манифестација и сабрања  српског православног рода“-рекао је прота Момир.

 Према његовим ријечима  Бог је својом милошћу подарио, а Мајка Божја изабрала, да чудотворна икона Пресвете Богородице Чајничка Красница буде чувана у нашем храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу.

 „Као и сваке године и данас се сабрао вјерни народ да се икони Красници поклони и помоли Богу и Богородици за здравље своје и својих ближњих.“-додао је прота

 Он је истакао да многи благодаре Господу на оздрављењу пред Чудотворком Чајничком, а многи се моле за здравље, благослов и спасење и да буде њихова заштитница.

 mg4

„Даном Рођења Пресвете Богородице у многим местима обиљежава са одржавањем светковина и сабора, па се тако и у Чајничу од давнина  усред града, даноноћно уз молитву, али и  игру и пјесму дочекује и испраћа Мала Госпојина“-појашњава прота Момир.

 Он је додао да се благодари Мајци Божијој Чудотворној икони Красници, молећи се сви заједно, онако како доликује православцима, да достојанствено прослављају своје празнике, да се Богу моле онако како су њихови преци прослављали молитвено, радосно и скромно.

 Ове године адаптиран је и протин конак који је подигнут 1937. године.

 „Осамдесет је година од настанка Протиног конака, чији је творац протојереј Јован Јовановић, који је најдуже у храму службовао“-прича нам прота.

Он је додао да је конак у рату био оштећен, и да је тек након толико година ове године адаптиран и обновљен.

„Постављено нових 80 лежајева, обнављањем конака сачували смо и освјежили успомену на дивног пароха проту Јована Јовановића“ - рекао је о. Момир

 Према његовим ријечима конак је потпуно уређен, постављени су кревети и сав потребан ивентар, и ако Бог да послије његовог освећења, моћи ће да прими нове ходочаснике и путешественике који буду долазили на поклоњење Чајничкој Красници.