ЛИНКОВИ

 

    

    predsjednikrs

    

    savez opština

    Preduzetnicki portal RS baner

    .................................................

 

    

    logo200

    logo

    ДОМ 

    12274524 111225222577596 8814760548123933443 n - Copy  

    Pekara  

    trans

    vam

    943341 439502672813220 835808604 n

  ..................................................

Поводом празника Успења Пресвете Богородице Велике Госпојине, данас је свечано било у Чајничу. Велики број православних хришћана из овог и других мјеста, присуствовао је Светој литургији поводом храмовне славе и учествовао у свечаној литији кроз град.

Slava 5

Деценијама у највећим искушењима и прогонима, народ овог краја је утјеху тражио у вјери и цркви, тако је и данас.

Многи који су напустали своје родно мјесто долазе на овај дан, да захвале Чудотворној икони Чајничкој Красници што их је чувала, а уједно да се сви окупе и буду поред својих најмилијих.

Вјерници и поклоници из свих крајева пристигли су и ове године за храмовну славу, тако да је на молитвеном сабрању учествовао вјерни народ од Суботице, Београда, Чачка, Ужица, Крушевца, Трстеника и Љубовије, заједно са вјернима из Источне Илиџе и Горњeдринске регије.

Свету литургијом је начелствовао протојереј ставрофор Милорад Новаковић, уз саслужење десет свештеника и три ђакона.

Празничну бесједу је одржао протојереј-ставрофор Др Ненад Тупеша, који је говорио да наше срце треба да буде смјестиште несмјестивога, да се у њему смјести оваплоти и роди Христос Бог, јер славећи овај велики празник, славимо и празник Успења и васкрсења људске природе који је Богородицу васкрсао и вазнео на небо, и тако је наше тијело и наша људска личност добила достојанство у личности Христовој.

„Пресрећан сам што се поново о празницима Пресвете Богородице сабира вјерни народ на молитву пред Чајничком Красницом -рекао је протојереј-ставрофор Момир Васиљевић.

Slava 3

Прота је додао да је ово прилика да заблагодаримо Мајци Божијој о Њеном празнику Успења и Чудотворној икони Чајничкој Красници, за помоћ, милост и за исцјељења, као и заштиту и љубав коју нам пружа Пресвета Богородица Заштитница.

Осим што Чајничани славе Велику Госпојину као своју завјетну славу, они је прослављају и као градску славу - додаје прота.

По завршеној Светој литургији, Светом тајном причешћа причестио се велики број вјерника, а причешћивало их је више свештеника. На светој литургији је умилно пјевао хор „Свети кнез Лазар“ из Прибоја, који већ неколико година узастопно поје о храмовној слави.

 Slava 6

Свечана литија кроз град је била украшена поред икона, чирака и барјака, предивном дјецом и омладином и побожним народом. По завршетку литије обављен је славски обред у храму, а затим преломљен славски колач општине Чајниче и приређена славска трпеза љубави.

Од прије двадесетак година, општина Чајниче, као и црквена општина, заједно прослављају крсну славу Успења Пресвете Богородице. Од протекле славе, општина се опредијелила да више улаже у запошљавање младих, стипендирање студената, спорт, пољопривреду и привреду, а тако ће кажу наставити и даље.

Горан Караџић, начелник општине Чајниче, истакао је да ће настојати да задрже највеће ресурсе, а то су млади људи. Посебно, како је нагласио, младе који стекну високо образовање и да им омогуће запослење.

Истичући значајне резултате које су општинске власти постигле у протеклом једногодишњем периоду начелник општине рекао је на свечаном ручку да су ти резултати постигнути, упркос лошем економском амбијенту.

Slava 4

"Реализовали смо неколико пројеката који су веома важни за грађане. То су хладњача, реконструкција базена, изградња балон сале, саниран је велики број путних комуникација као и низ мањих пројеката. Борићемо се и убудуће, уз залагање свих нас да урадимо још више", рекао је Караџић.

Поводомм Крсне славе, у протеклих седам дана одржане су културно-спортске свечаности, а побједницима су уручене дипломе и награде, које им је уручио начелник општине Горан Караџић.

Дуго о празнику Успења Пресвете Богородице, није било тако величанствено и молитвено сабрање у Чајничу, као ове године. Пресвета Богородице благодаримо ти за сва доброчинства, пред Твојом чудотворном иконом Чајничком Красницом.